GRATIS VERZENDING BOVEN €70 - VERZENDING NAAR GRONINGEN STAD GRATIS MET CODE 'GRUNGRATIS'

5 Redenen waarom insecten de meest duurzame voedingsbron zijn

door Tristan Hofman op August 03, 2019

Steeds meer mensen houden zich er mee bezig door kleine (of grote) aanpassingen te maken in hun lifestyle. Zo kun je bijvoorbeeld wat vaker met de fiets gaan in plaats van de auto, minder lang douchen of een vlees-loze dag inplannen.

Een andere aanpak die steeds populairder wordt is het overstappen op een dieet waarin vlees minder of geen rol speelt: flexitariër, vegetariër of veganist. Op die manier kun je een enorme impact maken op je ecologische voetafdruk.

Toch zijn de duurzame alternatieven nog beperkt of niet een échte oplossing. Zo is er een gewas dat momenteel de koploper is voor plantaardige producten: de sojaplant. Een goede stap, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een product gemaakt van rund, maar soja lijkt het probleem ook nog niet helemaal op te lossen.

Zo worden er bijvoorbeeld enorm veel gevoelige bossen gekapt om ruimte te maken voor de sojaplant. Onder andere in Brazilië, waar in Augustus 2019 een enorme brand woedde die een spoor van vernieling achterliet. Geschat wordt dat het verbouwen van soja-planten alleen al verantwoordelijk is voor meer dan 50% van de ontbossing in Brazilië en Argentinië in de afgelopen tien jaar. Dit zal velen aan het denken zetten wat dan een goed alternatief is.

Tot niet zo lang geleden leek die er nog niet te zijn. Maar, er lijkt een alternatief te zijn dat zijn duurzame belofte daadwerkelijk kan nakomen: insecten!

Dit heeft verschillende redenen, die je misschien zullen verbazen. Zo laat onderzoek zien dat insecten doorgaans 100x minder uitstoten dan vee, en zelfs duurzamer te verbouwen zijn dan veel plantaardige bronnen (zoals soja).

Ook verbruikt het verbouwen van insecten veel minder land dan de alternatieven. In de natuur leven de beestjes vaak al erg dicht op elkaar, wat er voor zorgt dat je dit zonder problemen ook kunt doen op een boerderij. Oftewel, je hoeft niet meer half Brazilië te ontbossen voor je duurzame hamburger. Best wel nice!

Daarbij is het met insecten een stuk makkelijker om verticaal te verbouwen. Ze hebben geen grondlaag nodig om hun wortels in te laten groeien, er hoeven geen complexe irrigatiesystemen gebouwd te worden, en ze worden grootgebracht in kisten die je heel makkelijk op elkaar kunt stapelen in rekken. Op die manier kun je ontzettend veel insecten verbouwen met maar een fractie van het landoppervlak!

Dan ook verbruikt het verbouwen van insecten stukken minder water dan de alternatieven. Zo kost het verbouwen van 1KG krekels 1L water, ten opzichte van 2000L water voor 1KG koeienvlees! Ook voor soja is nog 200-300L water nodig om 1KG te verbouwen. Bizar als je dat zo naast elkaar zet.

Het lijstje gaat nog wel even door, maar het is duidelijk dat de kleine insecten ons kunnen helpen met het oplossen van hele grote problemen. Als het even kan zouden we dus moeten overstappen op insecten als voedingsbron. Maar kan dat nu al?

Met die reden is GaiaFood in leven geroepen: een écht duurzame voedingsbron gebruiken om producten te maken waar iedereen verliefd op kan worden. Ben jij nieuwsgierig geworden naar onze insectenproducten? Klik hier om ons assortiment te bekijken!

2 reacties
door sljShCokWReHTfxJ op November 22, 2019

eivzjNgotZcmJrC

door SZfBRdFQ op November 22, 2019

iBNvIEmkXhVOFCD

REACTIE ACHTERLATEN
TERUG NAAR BOVEN