GaiaFood steunt lokale boeren in Vietnam

Boeren hebben wij in Nederland genoeg; We zijn een echte agriculturele samenleving: we verbouwen verschillende gewassen, houden vee en doen dit op een ontzettend grote schaal.

Insecten verbouwen gaat hier echter wat lastiger, gezien ons gematigde klimaat. Insecten zijn namelijk koelbloedig en daarmee erg gevoelig voor hun omgeving. Wanneer je in Nederland zou proberen om insecten te verbouwen zou je constant de temperatuur en luchtvochtigheid moeten regelen, wat enorm veel geld en energie kost. 

In de tropischere klimaten is het daarentegen een stuk makkelijker. De omgeving leent zich daar een stuk beter voor het verbouwen van insecten. Denk hierbij aan landen in Azië of Afrika, waar de temperaturen hoger liggen, waar insecten een stuk beter groeien en waar er simpelweg ook meer insecten(soorten) leven.

Onze leverancier zag hier een grote kans en besloot een geavanceerde insectenboerderij op te zetten in Vietnam. Op die manier zat ze op een ideale locatie om insecten te verbouwen, zonder al te veel aan het klimaat te hoeven veranderen.

Leuk verhaal, maar wat heeft dit te maken met de lokale boeren?

Dat zit zo: naast het feit dat het verbouwen van insecten daar een stuk beter kan, heeft onze leverancier het ook op zich genomen om de lokale boeren te betrekken in haar boerderij. Er zijn in Vietnam namelijk een hoop boeren die rondkomen door simpele gewassen te verbouwen of in kleine hoeveelheden vee te houden. Een vetpot is dat echter niet: het levert de meesten tussen de 75-150 dollar per maand op. Daar moeten ze het dan mee doen.

Om daar wat aan te doen besloot onze leverancier een trainingsprogramma te ontwikkelen waar lokale boeren zich gratis voor konden aanmelden. In dit programma leren ze alles over het verbouwen van insecten en worden ze opgeleid om te voldoen aan de allernieuwste Europese standaarden.

Het gevolg? De boeren zien hun maandelijkse inkomen met 400-700% stijgen! Waar ze voorheen wisselende inkomsten hadden en met weinig rond moesten komen hebben ze nu een vaste bron van inkomsten die significant hoger is dan wat ze gewend waren! Dit biedt enorme kansen. Ze kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om hun kinderen naar een betere opleiding te sturen, om betere huisvesting te regelen of om een stuk gevarieerder te eten.

 

 

 

Tot nu toe hebben ongeveer 15 boeren de training doorlopen en zijn ze aan de slag gegaan op de boerderij(en). Stuk voor stuk behalen ze enorm goede resultaten en het blijken keiharde werkers te zijn. Een echte win-win!

Bij GaiaFood zijn we er trots op dat we mogen samenwerken met een partij die zo begaan is met haar lokale community. Op deze manier kunnen we een nog grotere positieve bijdrage maken en maken we met zijn allen het verschil!

Benieuwd of er een insectenproduct is dat jou aanspreekt? Bekijk ons assortiment door op het logo te klikken.

 

Laat een reactie achter