Wat Is Het Beste Paleo Eiwitpoeder?

Wat is het beste paleo eiwitpoeder?

Eiwitpoeder heb je in alle soorten en maten. Dit feit kun je snel terugzien als je bijvoorbeeld ons artikel leest over het beste eiwitpoeder. Het feit dat er zo veel keuze is kan het echter ook lastiger maken om het eiwitpoeder te vinden dat bij jou past. Steeds meer mensen zoeken (en vinden) namelijk een dieet of eetgewoonte met specifieke eisen.


Een van deze diëten is het paleo dieet. Het paleo dieet is een dieet dat gebaseerd is op het dieet van mensen in het paleolithische tijdperk. De veronderstelling is dat de genen van de mens het beste zijn aangepast op de voeding die in dit tijdperk werd genuttigd. De mens zou duizenden jaren op deze manier hebben geleefd en daarom zijn aangepast aan dit dieet.


Als je een paleo-dieet volgt en een actieve levensstijl hebt kan het erg prettig zijn om een eiwitpoeder te gebruiken als aanvulling op je dieet. Maar wat is het beste paleo eiwitpoeder?


Wat is paleo?

Voordat we gaan kijken wat het beste eiwitpoeder is voor een paleo-dieet is het goed om te weten wat we precies verstaan onder het paleo dieet.


Het paleo-dieet is gebaseerd op de eetgewoonten van mensen in het paleolithische tijdperk. Dit tijdperk wordt ook wel gekenmerkt als de tijd van de jagers en verzamelaars. Het begon zo’n 2,5 miljoen jaar geleden en hield ongeveer 10.000 jaar geleden op toen de agriculturele revolutie begon.


De filosofie achter het paleo-dieet is dat de genen van de mens zich zeer lang hebben kunnen aanpassen aan het eten dat in dit tijdperk beschikbaar was. Hieronder vallen met name:


 • Groente
 • Fruit
 • Noten en zaden
 • Mager (grasgevoerd) vlees
 • Vis (met name vissoorten die rijk zijn aan omega 3)
 • Olie uit fruit en noten

De agriculturele revolutie van ongeveer 10.000 jaar geleden heeft er echter voor gezorgd dat het dieet van veel mensen sinds het eind van het paleolithische tijdperk vrij radicaal is veranderd. De mens was namelijk binnen relatief korte tijd in staat om op grote schaal voeding te produceren waar we tot dat punt nog weinig mee in aanraking waren gekomen. Voeding die wordt gezien als het resultaat van de ontwikkelingen van de afgelopen 10.000 jaar zijn met name:


 • Granen
 • Zuivelproducten
 • Suiker
 • Zout
 • Aardappelen
 • Bewerkte voedingsproducten

De leidende gedachte voor het paleo-dieet is dat de mens het gezondst is wanneer het de dingen eet die het voor zeer lange tijd ook at. Zo zijn er bijvoorbeeld claims dat het volgen van een paleo-dieet er voor kan zorgen dat de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten afneemt.


Wanneer je als sporter een paleo-dieet volgt kan het soms lastig zijn om aan je eiwitten te voldoen. Het kan dan erg handig zijn als je een eiwitpoeder kunt gebruiken dat voldoet aan de eisen van je dieet.


Maar welke opties heb je als je een paleo eiwitpoeder zoekt?


De opties

Als we kijken naar de bovenstaande lijstjes kunnen we al vrij snel een aantal opties schrappen. Zo vallen whey en caseïne, momenteel de meest gebruikte eiwitpoeders, buiten de boot; het zijn beide zuivelproducten. Wat wel onder de opties valt zijn:


 • Soja-eiwitpoeder
 • Rijst-eiwitpoeder
 • Erwten-eiwitpoeder
 • Insecten-eiwitpoeder
 • Runder-eiwitpoeder
 • Ei-eiwitpoeder

Het goede nieuws is dat er nog genoeg opties zijn om een geschikt eiwitpoeder te vinden dat in het paleo-dieet zou vallen. Het slechte nieuws is dat er nog geen duidelijke winnaar naar voren is gekomen. Laten we daarom eens kijken wat de voordelen zijn van de verschillende eiwitpoeders.


Runder-eiwitpoeder is het eiwitpoeder dat bij uitstek het hoogste eiwitgehalte heeft. Het kan tot wel 97% uit eiwitpoeder bestaan wat betekent dat een reguliere schep eiwitpoeder van 30 gram 29.1 gram eiwitten bevat! Op die manier kun je zeer snel in je eiwitbehoefte voorzien. Een nadeel is wel dat het product niet duurzaam is en dat je verder geen andere gezonde voedingswaarden binnenkrijgt.


Soja-eiwitpoeder is een andere optie die goed scoort. Het bevat ongeveer evenveel eiwitten als whey, lost goed op in je shake en is vaak voor weinig geld al te kopen. Een nadeel van dit product is echter ook dat het verbouwen niet duurzaam is en dat soja een bekend allergeen is wat bij veel mensen voor klachten kan zorgen.


Insecten eiwitpoeder is een laatste optie die goed scoort. Hoewel de Westerse mens tegenwoordig niet snel insecten eet was het in het paleolithische tijdperk een hele normale zaak. Als eiwitpoeder doen ze dan ook niet onder voor de rest. Het eiwitgehalte ligt hoog, er zitten gezonde voedingsstoffen in en het is zeer duurzaam te verbouwen. Een nadeel is wel dat het nog een opkomende industrie is waardoor het product meer kost.

Conclusie

Het paleo-dieet is een dieet gebaseerd op de dingen die mensen in het paleolithische tijdperk aten. Dit tijdperk begon zo’n 2,5 miljoen jaar geleden en hield ongeveer 10.000 jaar geleden op toen de agriculturele revolutie begon. 


De veronderstelling van het dieet is dat de genen van de mens het best zijn aangepast op het eetpatroon van de oermens. De nieuwe voedingsproducten die we de afgelopen 10.000 jaar massaal zijn gaan eten zouden niet ideaal zijn wanneer je optimaal gezond wil worden.


Als je een actieve levensstijl hebt en een paleo-dieet volgt kan moeilijk zijn om elke dag genoeg eiwitten binnen te krijgen. Hierbij kan een eiwitpoeder helpen. Er zijn verschillende eiwitpoeders die geschikt zijn voor een paleo-dieet.


Zo is runder eiwitpoeder zeer eiwitrijk, maar minder duurzaam. Soja eiwitpoeder is eiwitrijk en lost goed op, maar is ook minder duurzaam. Insecten eiwitpoeder is ook eiwitrijk, voedzaam en duurzaam maar kost nog wat meer dan de alternatieven.


Wat is jouw favoriete paleo eiwitpoeder? Laat het ons weten in de reacties!

1 reactie

 • Mijn favoriete is toch wel runder eiwitpoeder . Heb ook in mijn blog elke maand een top 5 daar kan je ook zien welke de beste zijn gekozen door lezers https://topfive4max.nl/top5/

  Max

Laat een reactie achter