Wat is sucralose?

Zoetstoffen zijn natuurlijke of synthetische stoffen die in lage hoeveelheden al erg zoet smaken. De afgelopen decennia worden ze steeds vaker gebruikt in producten waar normaliter veel suiker in zit, om zo het suikergehalte (en daarmee ook de caloriën) omlaag te krijgen. Een perfect oplossing, toch?

Toch lijken de meningen hier over verdeeld. Zo is er een groep mensen die beweert dat het compleet schadeloos is, of in ieder geval beter dan suiker, en is er een groep mensen die beweert dat zoetstoffen tot diverse vormen van kanker kunnen leiden.

In dit artikel gaan we op zoek naar de zin en onzin over sucralose, een veelgebruikte zoetstof.

Wat is sucralose?

Sucralose is een calorie-loze zoetstof die wordt gewonnen uit reguliere suiker, maar die ongeveer 600x zoeter is dan normale suiker. In de voedingsindustrie wordt het vooral gebruikt om producten een zoete smaak te geven, zonder hiervoor veel suiker en calorieën toe te hoeven voegen. Hoewel het namelijk gemaakt is van suiker herkent het lichaam het niet als suiker. Het wordt daardoor niet verteerd en levert op die manier geen calorieën op voor het lichaam.

Hoe wordt sucralose gemaakt?

Sucralose wordt gemaakt van reguliere suiker door in een chemische reactie stapsgewijs de hydroxylgroepen van het molecuul te vervangen met chlorine. De nieuwe chemische structuur van het molecuul wordt door zo het lichaam niet meer herkend als een suiker, terwijl de zoete smaak versterkt wordt.

Is sucralose ongezond?

Nee. Sucralose is veilig bevonden door een consortium aan nationale en internationale veiligheidswaakhonden. Hoewel er geruchten zijn dat sucralose kankerverwekkende eigenschappen kan hebben, is hier tot dusver geen bewijs voor gevonden, mits het product normaal wordt gebruikt.

Onder hele hoge temperaturen (>120C) kan het product afbreken, waarna de losse bestanddelen mogelijk wel kankerverwerkken effecten hebben. Het verhitten van sucralose wordt echter nooit gedaan door voedingsproducenten zelf, en door de aard van de producten waar het in wordt verwerkt (snoep, frisdrank, eiwitpoeders, etc.) is de kans zeer klein dat dit door consumenten wel wordt gedaan.

Daarnaast verlaat 70-90% van de sucralose die wordt ingenomen het lichaam onverteerd via de ontlasting. De resterende 10-30% wordt opgenomen in de bloedbaan en wordt uiteindelijk via de nieren naar de urine gebracht, waarna het wordt uitgeplast.

Hoeveel sucralose kan ik nemen?

Hoewel de dosis waarop bijwerkingen optreden hoog is, wordt een dosis van 15mg/kg lichaamsgewicht als veilig bevonden. Voor een persoon die 70KG weegt betekent dit dat een dagelijkse inname van 1050mg veilig is.

In een gemiddelde frisdrank die is gezoet met sucralose zit ongeveer 10-30mg sucralose, wat inhoudt dat de maximale dosis niet makkelijk gehaald wordt.

Bronnen

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517302818

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5152540/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sucralose

https://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/sucralose/

https://en.wikipedia.org/wiki/Diet_drink

https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/

https://examine.com/nutrition/artificial-sweeteners-is-the-evidence-as-sweet-as-these-substitutes/

Laat een reactie achter