Kun je insecten eten als je vegan bent? - GaiaFood Blog

Kun je insecten eten als je vegan bent?

Het veganistische dieet wordt door steeds meer mensen omarmd, en dat is niet voor niets. Wanneer je afstapt van dierlijke producten kun namelijk je een fantastische duurzame bijdrage leveren aan onze maatschappij. En niet alleen dat, het is namelijk voor veel mensen een effectieve manier om meer groenten en fruit te eten en zich daardoor een stuk fitter te voelen.

Maar, kun je als veganist dan wel insecten eten? Dat zijn toch ook dieren? Of moet je dit door de vingers zien omdat ze wel super duurzaam zijn?

In dit artikel gaan we in op deze vragen en proberen we je te helpen bij het vinden van een antwoord.

 

Wat is veganisme?

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) geeft de volgende definitie: ''Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.''

Oftewel, in je dagelijkse leven doe je wat je kunt om te voorkomen dat jouw eten, kleding of andere activiteiten een negatieve impact hebben (gehad) op het leven van een dier. 

Wanneer je kijkt naar voeding is het niet heel lastig om een beeld te vormen van hoe dit eruit ziet. Je eet geen producten meer met dierlijke oorsprong en laat bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, melk en kaas staan. In je levensstijl wordt de grens wat minder strak, maar er is vaak wel instemming dat je bijvoorbeeld een leren jas of een wollen trui overslaat, omdat dit ook producten zijn die direct zijn verkregen van een dier.

Dit alles doe je dus om er voor te zorgen dat dieren ook een goed leven leiden, zonder onnodig leed. Een nobel streven, als je het ons vraagt!

Maar, hoe zit het dan met insecten? Neem je die mee in het begrip dieren, of zie je die anders?

Wel of geen insecten eten

Wanneer je overweegt om insecten te eten als vegan zul je misschien al wat weten over waarom insecten gezond zijn. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten, vezels, goede vetten, vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn insecten duurzaam te kweken, wat hun ecologische impact minimaal maakt.

Voor een gemiddeld persoon genoeg reden om te kiezen voor een dieet waar insecten ook een rol spelen. Voor een vegan is dit wat onduidelijker.

Het belangrijkste dat je daarom kunt doen om er achter te komen of je wel of geen insecten gaat eten is jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waarom ben ik een vegan dieet gaan volgen?
  • Zie ik insecten op dezelfde manier als andere dieren?
  • Vind ik de manier waarop ze verwerkt worden dierenleed?

Laten we deze vragen stuk voor stuk eens bekijken.

Waarom een vegan dieet?

Doorgaans zijn er twee redenen voor mensen om een vegan dieet te gaan volgen. 

  1. De duurzame voordelen
  2. Het tegengaan van dierenleed

Wanneer je een vegan dieet bent gaan volgen voor de duurzame voordelen zijn insecten absoluut het overwegen waard! Neem bijvoorbeeld krekels: het kost 10x minder voer, stoot 100x minder uit en verbruikt 2000x minder water om 1KG eetbaar product te krijgen dan bij een koe!

Ben je echter vegan geworden om dierenleed tegen te gaan? Dan is het belangrijk om jezelf een andere vraag te stellen.

Zijn insecten hetzelfde als bijvoorbeeld een koe of een kip?

Wanneer je denkt aan dierenleed is het niet lastig om daar een beeld bij te bedenken. Slachthuizen, weinig leefruimte, slechte hygiëne en over het algemeen een onprettig leven.

Geldt ditzelfde beeld echter ook voor insecten? Vele mensen beschouwen insecten als een klasse apart en ervaren een stuk minder empathie voor een krekel dan voor een koe.

Ben je principieel tegen dierenleed, ongeacht de vorm? Dan zijn insecten niet de juiste keus. Zie je hier een nuance? Dan stel je jezelf de laatste vraag.

koe in een weiland

Is de manier waarop insecten verwerkt worden dierenleed?

Vele onderzoeken laten zien dat insecten maar over een beperkte mate van 'bewustzijn' beschikken. Ze reageren op stimuli uit hun omgeving maar laten hierin niet de complexiteit van gedrag zien die je in veel zoogdieren wel ziet terugkomen (koeien, varkens). Kun je dan stellen dat insecten kunnen 'lijden'?

Dit is een vraag die je zelf moet beantwoorden. Wel is er een belangrijk onderscheid te maken in de manier waarop insecten worden verwerkt voor voeding, ten opzichte van de manier waarop dit bijvoorbeeld bij koeien, varkens en kippen wordt gedaan.

Het bereiden van koeien en varkens is doorgaans een vrij bloederig en grimmig proces. Hoewel er gigantische stappen zijn gezet in het humaniseren van het levenseind van een dier zal bij menig persoon de maag omdraaien wanneer hij/zij een slachthuis bezoekt.

Bij insecten is dit anders. Ze hebben namelijk een belangrijk verschil ten opzichte van zoogdieren: ze zijn koelbloedig. Dit betekent dat hun celactiviteit gereguleerd wordt door de temperatuur in de omgeving. Als het warmer wordt hebben ze meer energie, als het kouder wordt minder.

Dit stelt insectenboeren in staat om de insecten op een waanzinnig humane manier aan hun levenseind te laten komen: Ze worden simpelweg een koelcel in gereden! Wanneer insecten in een omgeving komen waar de temperatuur lager is dan voor hun groei gewenst is, kunnen ze niet aan hun energetische behoefte voldoen. Het gevolg is dat de insecten langzamerhand 'in slaap' vallen, tot ze uiteindelijk 'uit' zijn en direct klaar zijn om verwerkt te worden.

Deze kennis kan de overweging voor het eten van insecten makkelijker maken. Misschien ben je overtuigd van de voordelen van insecten en besluit je om ze op te nemen in je dieet. Misschien strookt dit niet met jouw principes in je veganistische dieet.

Uiteindelijk is de enige persoon die de keuze kan maken jij zelf! Wel hopen we dat we je met dit artikel hebben kunnen helpen in je besluit.

Wat zeg jij? Wel of geen insecten als vegan? Laat in de reacties weten wat jij vind!

10 reacties

  • Ik denk zelf dat we absoluut anders over eten moeten gaan denken. Bedenken waar het vandaan komt. Ik hou zelf erg van dieren en vind dat ze een dierwaardig leven verdienen. Ik vind vlees geen product zoals sla of fruit. Maar we zijn als mens wel onmivoren, geen herbivoren, en de eiwitten in vlees (en vis) zijn waardevol voor onze gezondheid. Ik heb alle respect voor vegetariërs en ook mensen die de veganistische levensstijl omarmen. Maar laten we wel ieder in zijn eigen waarde? Ik eet een stukje vlees, als ik weet dat het dier een dierwaardig bestaan heeft gehad en niet is mishandeld (kost moeite en geld ja, maar het is kostbaar eiwit!).
    Maar bijvoorbeeld een wollen trui, schapen grazen, dat is hun verdienste, en ze moeten wel hun wol kwijt in het voorjaar, er wordt nu heel veel wol gewoon als afval weggedaan, dat is toch zonde? En kippen kunnen niet al hun eitjes uitbroeden, dus waarom zou ik geen echte scharreleitjes mogen rapen? En als voedzame eiwitbron mogen eten? Een koe heeft geen carrièreplanning, net als een varken dat ook heerlijk jarenlang als echt varken heeft mogen leven, ook niet. Wanneer zo’n dier dan (dicht bij huis en heel rap) gedood wordt, vind ik het vlees waardig voor menselijke consumptie.Ook melk, als de kalfjes groot zijn geworden bij hun moeder en de koe wordt nog gemolken, het kalfje heeft het niet meer nodig, dan wil ik de melk wel drinken.
    We zijn fout gegaan in het tevéél eten. En niet meer nadenken over waar ons voedsel vandaan komt.
    Als veganisten besluiten wel insecten te eten kan dat betekenen dat ze niet meer afhankelijk zijn van de farmacie, want echt zonder dierlijk eiwit is heus heel moeilijk als omnivoor, dus vind ik dat we ook respect mogen hebben voor die beslissing.
    Ik ga geen insecten eten, ik zeg dan heel flauw: ik ben geen mus of meesje, ik ben een mens. Maar ik vind het een goed idee om te doen als je daarmee geen medicinale aanvullingen op je veganistische dieet nodig zou hebben.
    Het is goed om er over te praten maar (ver)oordeel niet meteen. Zo komen we op de weg naar een hele mooie wereld. Zonder dierenleed en met voedsel voor iedereen. Met een lieve groet, volg je hart, dan krijgen we een mooie wereld.

    Alice la Haye
  • Wat is dat voor flauwe kul. Een vegan is een vegan, mensen proberen te overtuigen om insekten te eten. Stomste nutteloze artiekel dat ik ooit gelezen heb. Vlees en vis zijn toch ook gezond? Als men kiest om vega’ te zijn is dat voor een reden.
    Dank u

    Mahira
  • Als vegan wil ik absoluut geen insecten of wormen eten!

    Alain
  • Wat een dom geklets. Een veganist is een veganist. Een vegetariër is een vegetariër. Dus ook geen insecten. Buiten dat om ik vind het al walgelijk om ze dood beet te pakken en dan zal ik het in mijn mond stoppen, echt niet.

    Henriette
  • Een dier is een dier. Dus als je geen dieren- en of dierenprodukten (zuivel/eieren) dan past het eten van insecten daar helemaal niet in. Sorry maar het hele artikel maakt de betrouwbaarheid van de site een stuk onbetrouwbaarder.

    Saskia

Laat een reactie achter