Ijzersterk worden met insecten door hoog ijzer gehalte

De serie Popeye was vroeger een echte hit: een stereotype zeevaarder, compleet met ankertje op de onderarm en witte pet.

Zoals sommigen van jullie zich zullen herinneren had Popeye altijd een geheim wapen als hij in de penarie kwam: zijn spinazie. Wanneer Popeye een blik spinazie opentrok en opat, werd hij nog veel sterker dan hij al was en kon hij al het kwaad te lijf.

Related image

De serie gaf daarmee (op een ietwat overdreven manier) aan dat spinazie kon bijdragen aan goed functioneren. Tegenwoordig weten we dat dit onder andere komt door het hoge ijzergehalte in spinazie. Maar waarom is ijzer zo belangrijk voor een goede gezondheid?

 

De voordelen van ijzer

Ijzer is een mineraal dat belangrijk is voor je lichaam om goed te functioneren. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het maken van hemoglobine, het eiwit dat er voor zorgt dat zuurstof in alle delen van je lichaam terecht komt via je bloedstroom. 

We maken onderscheid tussen twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer tref je alleen aan in dierlijke producten zoals vlees, en non-heemijzer tref je aan in zowel dierlijke als plantaardige producten, waaronder spinazie. Bekend is dat de dierlijke heemijzer beter wordt opgenomen en daarom belangrijk is om in het dieet te verwerken.

Wanneer je een tekort hebt aan ijzer kan dat zich uiten in de volgende symptomen:

  • Snel vermoeid
  • Bleke huid
  • Snel buiten adem
  • Last van rusteloze benen

Genoeg ijzer binnen krijgen via je dieet is dus voor verschillende redenen belangrijk, zoals je hierboven kunt lezen. 

Maar hoe zorg je er voor dat je genoeg ijzer in je dieet verwerkt?

 

Ijzer in je dieet

Je kunt er voor kiezen om in de voetstappen van Popeye te treden en je scheel te eten op spinazie. Toch lijkt ons dat niet de beste manier om je ijzerinname te verhogen.

Zoals we hiervoor bespraken zijn er verschillende natuurlijke bronnen van ijzer die je vrij gemakkelijk in je dieet kunt opnemen: 

  • Rood vlees
  • Groene groenten zoals spinazie of broccoli
  • Noten en zaden
  • Granen
  • Gedroogd fruit
  • Insecten

De meeste van deze zullen bij mensen bekend zijn, en sommigen van jullie zullen deze dingen ook al in je dieet hebben verwerkt. Maar wist je dat insecten de regerend koning zijn als het aankomt op ijzergehalte?

Omdat insecten dieren zijn gebruiken ze zelf ook ijzer om hun zuurstof te vervoeren. Dit betekent dat voedingsproducten gebaseerd op insecten een hoog ijzergehalte bevatten: nog meer dan spinazie of rood vlees!

Als je dus je ijzer-inname wil verhogen, is het helemaal geen gek idee om te kijken of insectenvoeding in je dieet past.

Benieuwd geworden naar insectenvoeding? Klik hier om te kijken of er een product is voor jou!

Leave a comment