Wat is taurine en wat zijn de voordelen? - GaiaFood blog

Het is een stof die zijn bekendheid met name heeft gewonnen door de aanwezigheid in blikjes met energiedrink: taurine. Hoewel er lange tijd vreemde geruchten waren dat de stof iets te maken zou hebben met stieren (de latijnse naam voor stier is taurus), is dit fabeltje helaas niet waar. Taurine is namelijk een stof die in het lichaam van nature rijkelijk aanwezig is, en betrokken is bij een hoop verschillende processen.

Maar wat is taurine precies? En als ik taurine will supplementeren, hoe doe ik dat dan? En hoe veel zou ik dan moeten nemen?

Je leest het in dit artikel!

Wat is taurine?

Taurine is een aminosulfonzuur (dat in de wetenschap vaak wordt gekenmerkt als aminozuur) dat wordt gemaakt uit cysteïne en methionine. Hoewel het nagenoeg overal in het lichaam te vinden is, komt het voornamelijk in hoge(re) concentraties voor in zenuwweefsels en bij mannen in de testikels. Zo is er bij een gemiddelde volwassene van nature ongeveer 1 gram taurine per kg lichaamsgewicht in het lichaam aanwezig.

Wat zijn de voordelen van taurine?

Taurine speelt een belangrijke rol in de gezondheid van een hoop verschillende organen en lichaamsweefsels.

In het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem speelt het een rol bij het behouden van de balans van mineralen binnen en buiten de cel, wat nodig is om de functionaliteit van spieren te behouden. Wanneer deze balans is verstoord kunnen spieren (waaronder ook de hartspier) minder (goed) aanspannen. Ook speelt het een rol bij het verlagen van de bloedlipiden en de bloeddruk en heeft het een anti-atherogene werking, wat leidt tot verminderde sterfte aan hart- en vaatziekten.

Daarnaast is taurine een anti-oxidant, wat betekent dat het cellen kan beschermen van de schade die wordt aangericht door zuurstof.

Het speelt ook een rol in de gezondheid van de ogen door zich te binden aan vitamine A en zo tauret te vormen. Tauret speelt een rol in de regeneratieve functie van belangrijke stoffen die het oog nodig heeft om goed te functioneren.

Waar zit taurine in?

Taurine is van nature aanwezig in vis, vlees, schaaldieren, gevogelte en eieren, en is daarnaast te vinden in energiedrankjes en in supplementvorm. Plantaardige bronnen bevatten geen taurine, wat voor sommige vegetariërs en veganisten kan betekenen dat er een tekort ontstaat.

Hoeveel taurine moet ik nemen?

Wanneer je taurine wil supplementeren kun je als algemene richtlijn aanhouden dat de meeste voordelen worden behaald tussen de 500-1000mg. De meeste capsules bevatten ongeveer deze hoeveelheid. Energiedranken bevatten ongeveer 200-400mg/100ml.

De hoogste dosis waarop je er relatief zeker van kan zijn dat er geen negatieve bijwerking voorkomen is geobserveerd rond 3g suppletie per dag, mits er geen medische reden is om een hogere dosis te rechtvaardigen. Hoewel grotere hoeveelheden ook goed getolereerd lijken te worden door gezonde mensen, is er nog niet genoeg onderzoek om alle negatieve effecten uit te sluiten.

Bronnen

https://examine.com/supplements/taurine/research/

https://www.orthokennis.nl/nutrienten/taurine

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taurine#section=Environmental-Fate

https://nl.wikipedia.org/wiki/Taurine

Hinterlasse einen Kommentar